Oljor

Användningen av oljor är ett komplicerat ämne som fortfarande är föremål för forskning. Flera olika faktorer påverkar vilken olja Du bör använda. Det kan vara kulturella preferenser, familjetraditioner, hudtyp, allergier, tillgång, trender, kostnad och barnets hälsa.

Kallpressade vegetabiliska oljor

IAIM rekommenderar att spädbarn masseras med oparfymerad , kallpressad vegetabilisk olja av hög kvalitet (helst ekologisk odlad). Kallpressad olja tillverkas genom att grönsaker, frukter, frön, nötter eller örter som pressas mekaniskt och utan upphettning.  Använd gärna lokalt tillverkade oljor.

Några fördelar vid användning till spädbarnsmassage

Kallpressade oljor innehåller nyttiga ingredienser (t ex vitamin E, A, B1, B2, B6 och kalcium) är inte parfymerade utan barnen kan känna sina föräldrars naturliga doft som är viktig i anknytningsprocessen. De känns igen som nedbrytbara födoämnen av både huden och kroppen, är ätbara och ger näring åt huden och låter den andas.

Några nackdelar vid användning till spädbarnsmassage

Härsknar efter ett tag på grund av oxidering. De kan innehålla smittämnen om den är av dålig kvalite som kan variera beroende på skörd.

Rekommendationer 

Vegetabilisk olja bör förvaras svalt och mörkt  för att hålla längre. Man kan prova olika oljor för att komma fram till vilken typ som passar barnet bäst. Det finns inga speciella rekommendationer vad gäller olja på barn med eksem, bara att man ska undvika olja på hudpartier som har öppna sår eller är infekterade.

Mineraloljor och syntetiska oljor

Mineralolja framställs av petroleum,  medan syntetisk olja framställs i laboratorium.

Några fördelar vid användning till spädbarnsmassage

Oxiderar d.v.s. härsknar inte och den har ett lågt inköpspris.

Några nackdelar vid användning till spädbarnsmassage

Huden absorberar inte de flesta mineraloljor utan dom lämnar en hinna på ytan vilket gör det svårt för huden att andas. Den är för oljig och kletig för att man ska vilja klä på barnet efteråt. De flesta mineraloljor och syntetiska oljor är parfymerade. Doften som oftast är för stark för spädbarnsmassage skapar därför en barriär mellan föräldern och barnet. Mineraloljor och syntetiska oljor bryts inte ner av människokroppen och eftersom mineraloljor och syntetiska oljor inte känns igen som födoämnen av människokroppen kan de, om barnet får i sig av oljan, bilda ett skikt i magsäcken och påverka upptagningen av mat och näringsämnen. MIneraloljor och syntetiska oljor utgör en okänd riskfaktor om barnet suger på fingrarna efter att ha fått olja på dem. De har ingen naturlig vitalitet.

Eteriska oljor

Även om eteriska oljor, som även kallas aromaterapioljor, anses naturliga och framställs av växter skiljer dom sig mycket från de vegetabiliska oljor vi pratar om här. Eteriska oljor framställs genom komplexa kemiska processer, bland annat destillering. De är extremt koncentrerade. De används av terapeutiska skäl och det krävs noggrann utbildning för att lära sig använda dem. Inom aromaterpin förespråkar man inte heller användning av eteriska oljor till spädbarn. Eteriska oljor kan vara alldeles för överstimulerande för ett spädbarns växande kropp och nervsystem. Eteriska oljor påverkar hjärnan och cellerna. De döljer också personliga dofter som är viktiga i bindningsprocessen.

IAIM avråder bestämt från användning av eteriska oljor i samband med spädbarnsmassage.